Мака

Идеята за използването на Mака подхвърлил Карлос Нориега, астронавт, чиито предци произхождали от Перу. Нориега е участвал в няколко космически мисии. Знаел, че по време на мисиите е изключително важна яснотата на мисълта и добрите рефлекси. Затова решил да заинтригува НАСА с някои резултати от изследвания върху Mака, която сам от години редовно приемал. Служителите на НАСА не криели учудването си от факта, че Mака помага за поддържане на отличната физическа и мисловна форма. Без колебание веднага я включили в диетата на американските космонавти. Диетата на космонавтите е безупречна. Тя се състои от смес на чисти аминокиселини, необходими за изграждане на белтъците, производни на линоловата киселина, незаменими минерални съставки, витамини, глюкоза и монозахариди. Всички съставки са разтворими във вода и са изцяло усвоими от човешкия организъм.
МАКА – Включена от НАСА в диетата на американските космонавти
Грудките мака виреят във високите части на Андите, в екологично чиста среда. Те са богати на аминокиселини, полиненаситени мастни киселини, каротин, витамини, минерали: калций, желязо, цинк, йод. Мака стимулира имунната система, помага за преодоляване на физическа и психическа умора, стрес, анемия. Засилва паметта и запаметяването. Оказва благоприятен ефект върху функциите на яйчниците при жените и сексуалните възможности при мъжете. Има общ укрепващ здравето ефект.
ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ
МАКА – живителната сила на перуанските индианци
Мака била разпространена някога по целите Анди, а сега само в някои райони на Перу на височина от 3500 м. до 4450 м. Още преди 2000 години мака била широко използвана от местното индианско население на Андите като храна и като специално енергетизиращо средство в условията на суровия андийски климат.
Могат ли да се избегнат сексуалните кризи?
В живота на мъжа се наблюдават две сексуални кризи, свързани със смущения в ерекцията. Първата обикновено настъпва около 40-те години, а втората – след 60-те. Те са естествени и се дължат на намаленото производство на тестостерон в организма. Стимулирането на производството на тестостерон е най-безопасно, когато става чрез естествени стимуланти, които нямат странични ефекти и не носят риск за организма. Ефикасно средство за подпомагане стимулирането на образуване на тестостерон са някои специфични растения, които съдържат фитопрекурсори на полови хормони. Такова растение е андийската грудка Мака, която има богат състав на микро- и макро елементи. Съдържа също фитопрекурсори на полови хормони, от които се изграждат мъжките и женските полови хормони. Те оказват благоприятно действие върху функциите на яйчниците при жените, а при мъжете подобряват сперматогенезата и засилват сексуалните възможности, особено при нарушения в еякулацията.